ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rosół z kury wiejskiej z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.

Rosół z kury wiejskiej z szybkowara

Składniki:

Rosół z kury wiejskiej z szybkowara

 

  • kura wiejska połowa około 1,70 kg,
  • włoszczyzna 1 pęczek,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • kostki rosołowe 2 sztuki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • cebula 1 sztuka,
  • woda 3 litry,
  • pieprz mielony - do smaku,
  • makaron - jaki się lubi,
  • natka pietruszki - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Rosół z kury wiejskiej z szybkowara
Użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłam zbędne włosy, piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną.

Dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze.

Po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.

Rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki.

Tagi:

rosół obiad