Sposób przygotowania:
Rosół z kury wiejskiej z szybkowara
Użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłam zbędne włosy, piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną.
Dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze.
Po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki.
Dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze.
Po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki.