2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Rosół z kury wiejskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z makaronem a korpus z rosołu użyć do pierogów lub pasztecików..

Rosół z kury wiejskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z kury wiejskiej

 

  • 1 korpus z kury wiejskiej (ze skórą)
  • 2,5 litra zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 sztuki selera
  • 1/2 sztuki pora
  • 1 cebula
  • 1 ziele angielskie
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół z kury wiejskiej
Sprawiony oczyszczony korpus umyć pod bieżącą wodą wstawić do garnka zalać zimną wodą i nastawić na kuchenkę .Warzywa obrać umyć pokroić na kawałki.Cebulę zrumienić nad ogniem.Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszyć ogień na najmniejszy płomień wrzucić wszystkie warzywa oraz cebulę dodać ziele i pieprz czarny i gotować około 2 godziny aż koprus będzie miękki. Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku Można posypać zieloną posiekaną pietruszką. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem nitki lub krajanką.
Rosół z kury wiejskiej
umyty korpus ze skórą zalać zimną wodą i nastawić na kuchenkę
Rosół z kury wiejskiej
warzywa do rosołu obrać umyć pod bieżącą wodą
Rosół z kury wiejskiej
gdy woda zacznie wrzeć wrzucić warzywa i zrumienioną cebulę
Rosół z kury wiejskiej
na koniec ugotować makaron w osolonej wodzie i podawać