Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Rosól z podrobów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupę taką podajemy z kluseczkami.

Rosól z podrobów

Składniki:

Rosól z podrobów

 

  • 50 dag podrobów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 dag tłuszczu
  • 1 mała marchew
  • 1/2 selera
  • 1 mała pietruszka
  • natka pietruszki
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rosól z podrobów
Cebulę należy drobno pokroić i udusić na tłuszczu. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, posypujemy pokrojoną natką pietruszki, dodajemy mąkę oraz szczyptę papryki czerwonej i pieprz, ciągle mieszamy i po chwili odstawiamy z ognia. Podroby zalewamy 2 litrami wody, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Kiedy podroby są miękkie dodajemy usmażoną włoszczyznę i razem gotujemy jeszcze około 15 minut.