Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Rosół z rybich łbów na barszcz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To postna wersja rosołu, z którego w mojej rodzinie robi się barszcz.

Rosół z rybich łbów na barszcz

Składniki:

Rosół z rybich łbów na barszcz

 

  • Kilka głów rybich, najlepiej z tych oprawianych na wigilię
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiego
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 marchewek
  • 1 seler
  • 3 pietruszki (korzeń + nać)
  • zielona część z 1 pora
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół z rybich łbów na barszcz
Wszystkie warzywa obrać i włożyć do dużego garnka z wodą. Gotować je do miękkości razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Osolić i opieprzyć do smaku. Gdy już będą miękkie włożyć do garnka oczyszczone rybie głowy. Aby ryby były dobrze oczyszczone, należy je sparzyć wrzątkiem i "oskrobać" ze szlamu i resztek łusek. Można do wywaru dodać także kawałek samej ryby lub oczyszczone ogony. Ryby gotują się bardzo szybko, dlatego gdy już będą miękkie należy zdjąć rosół z gazu i przecedzić. Do takiego rosołu najlepiej dodać sok buraczany, przygotowany dzień wcześniej (patrz mój przepis) lub wywar z kiszonych buraczków (patrz moje buraczki), doprawić do smaku, dodać majeranku i barszcz gotowy! Smacznego!

Tagi:

wigilia