Sposób przygotowania:
Rosół z rybich łbów na barszcz
Wszystkie warzywa obrać i włożyć do dużego garnka z wodą. Gotować je do miękkości razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Osolić i opieprzyć do smaku. Gdy już będą miękkie włożyć do garnka oczyszczone rybie głowy. Aby ryby były dobrze oczyszczone, należy je sparzyć wrzątkiem i "oskrobać" ze szlamu i resztek łusek. Można do wywaru dodać także kawałek samej ryby lub oczyszczone ogony. Ryby gotują się bardzo szybko, dlatego gdy już będą miękkie należy zdjąć rosół z gazu i przecedzić. Do takiego rosołu najlepiej dodać sok buraczany, przygotowany dzień wcześniej (patrz mój przepis) lub wywar z kiszonych buraczków (patrz moje buraczki), doprawić do smaku, dodać majeranku i barszcz gotowy! Smacznego!