edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rosół z włoską kapustą i pierścionkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowy rosół z kurczaka to według mnie najlepsze panaceum na jesienne przeziębienia. Miseczka gorącej zupy rozgrzewa i zdecydowanie poprawia samopoczucie

Rosół z włoską kapustą i pierścionkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół z włoską kapustą i pierścionkami

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duży listek laurowy
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • do podania drobny makaron w kształcie pierścionków

 

Sposób przygotowania:

Rosół z włoską kapustą i pierścionkami
Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, przypalić na suchej patelni. Ćwiartki kurczaka opłukać zimną wodą, zdjąć z nich skórę. Włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy zawrze, przy pomocy sitka lub łyżki zdjąć powstałą pianę, dodać włoszczyznę, przyprawy, lekko posolić. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i wraz z cebulą i kapustą dodać go garnka. Gotować na bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie klarowny. Kiedy mięso i warzywa są na dogotowaniu, ewentualnie dosolić do smaku. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Rosół podać z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, rozdrobnionym mięsem kurczaka i posiekanym koperkiem.
Rosół z włoską kapustą i pierścionkami
Gotować na bardzo wolniutkim ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”, dzięki temu pozostanie klarowny.