Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Rosół z wołowina wg Konczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny domowy rosołek ...

Rosół z wołowina wg Konczi

Składniki:

Rosół z wołowina wg Konczi

 

  • 20-40 dkg wołowiny
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 suszony grzybek
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, maggi
  • 5 l. Wody

 

Sposób przygotowania:

Rosół z wołowina wg Konczi
Do dużego garnka wkładamy wyszorowaną wołowinę, obrane i umyte warzywa, na górę wkładamy nóżki kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie, grzybek, sól. Zalewany całość wodą wstawiamy na duży ogień i doprowadzamy do wrzenia. Przez następną godzinę rosół powinien gotować się na małym ogniu, należy pilnować tylko, żeby nogi kurczaka były przykryte. Po godzinie nogi wyjmujemy. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Nóżkami karmimy męża swojego lub nieswojego, możemy też nakarmić ulubionego czworonoga. Warzywa z wołowiną zostawiamy w garze i gotujemy kolejne trzy godziny. Cały czas nadzorujemy gotowanie, czasem dolewamy trochę zimnej wody, czasem kosztujemy czy dobre. Rosół potrafi wyparować i przypalić się jak każda inna potrawa, a po drodze zatruć domowników! Na 10 minut przez końcem odcedzamy rosół i dodajemy maggi i przetarty czosnek. Wołowina może posłużyć do nadziania pierogów.