Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Rosołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i bardzo dobre na dodatek można potem zrobić pomidorową czy jaką kol wiek inną zupę :)

Rosołek

Składniki:

Rosołek

 

  • 1 sztuka kurczak,
  • 1 sztuka kostka rosołowa,
  • do smaku pietruszka,
  • do smaku koperek,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 3 sztuki marchew,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 0,5 sztuki seler,
  • 1 sztuka por (biała część),
  • 1\4 sztuki cebula,
  • 5-10 dkg SERCA drobiowe,
  • 5 dkg Wątróba (z kurczaka)

 

Sposób przygotowania:

Rosołek
Kurczaka myjemy następnie patroszymy i znów myjemy. Wycinamy piersi z kurczaka na drugie danie . Umytego i wypatroszonego kurczaka wstawiamy w dużym garnku zalanego dużą ilością wody. Gdy rosół zaczyna się gotować my w tym czasie obieramy marchew, pietruszkę , seler (myjemy to wszystko razem z porem i obraną cebulą) Marchew kroimy na dowolne wielkości , ja kroje marchew na pół i oby dwie połówki na 4. Pietruszkę tak samo , a seler w sporą kosteczkę. Por z talarki a cebulę całą. Gdy już wszystko mamy obrane i umyte możemy wrzucać do naszego rosołu . Gdy rosół się zagotuje będzie pływać po nim piana , trzeba ją zebrać siteczkiem lub łyżką. Następnie płuczemy serduszka i wątróbkę i dodajemy do rosołu . Do smaku wrzucamy kostkę rosołową oraz pieprzymy. Przy końcu gotowania dosłownie 5min przed wyłączeniem dodajemy koperek , natkę pietruszki chyba że mamy świeżą lub mrożoną ale to nie ważne bo i tak dodajemy około 5min przed wyłączeniem rosołu. Podajemy z makaronem , Smacznego :)