Sposób przygotowania:
Rosołek drobiowo warzywny
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zasypać łyzką soli i odstawić na noc (nie wiem, jak Wy, ale ja tak robię i tak jest w przepisie). Następnego dnia odlac wodę, zalać świeżą, wsypać łyżeczkę soli. Postawić na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę lub prążki. Pora pokroić w krązki. Wsypać do wywaru. W między czasie szumówką zbierać szumowiny z wierzchu wywaru. Wrzucić kostkę rosołową i gotowac dalej ( na małym ogniu ok. 3- 4 godziny). Na koniec przyprawić według uznania. Podawać z kluseczkami. Smacznego.
Babciagramolka
edytaha
Pierwszy raz spotykam się z takim bezsensem. Przecież kurczak to nie fasola, żeby go moczyć i wypłukiwać z niego białko!
mika3008
po prostu ja tak robię, dlatego tak opisałam w przepisie> Moja mama tak robiła, babka...ba, nawet teściowa i szwagierki.
zewa
ja niestety nie spotkałam się z takim sposobem, a soli się przecież dopiero po zagotowaniu wywaru. Więc nie wiem po co taki zabieg z tą solą i wodą.
mika3008
W sumie każdy może zrobić po swojemu, jego prawo. Ja zawsze spotykałam się z moczeniem, więc moim zdaniem to nie bezsens.
Babciagramolka
Spytaj może w Rodzinie o co chodzi z tym moczeniem i napisz bo bardzo jestem ciekawa.
mika3008
Moczy się mięso, żeby było czyste. Naprawdę tak się u mnie robi. Nie tylko w rodzinie ale wśród znajomych.
edytaha
Buniu, znalazłam informacje, że moczenie mięsa ubojowego z dodatkiem soli przez minimum 4 godziny ma na celu jego ukoszernienie. Może o to chodzi?
Mika, spróbuj choć raz tego mięsa nie moczyć i tak ugotować rosół. Na pewno na tym zyska smakowo i wartościowo. Podczas moczenia, z mięsa uwalnia się rozpuszczalne w wodzie białko, sole mineralne i witaminy z grupy B. Ty to potem wylewasz, a trochę szkoda...
gosiczek821
misia14
gosiczek821
mika3008
w sumie to każdy jest panem w swojej kuchni. bo np moja sąsiadka gotuje rosól tak z pół godziny, potem odlewa wodę, zalewa świeża i tak gotuje rosół
gosiczek821
mika3008
wyszło pomieszanie z poplątaniem. więc ta sąsiadka, zalewa mięso wodą, wstawia na gaz, gotuje ok. pół godziny, wylewa tą wodę i zalewa mięso świeża. i dopiero teraz gotuje właściwy rosół. to jest dopiero dla mnie abstrakcja
gosiczek821
Tak ja rozumiem moja mama robi tak samo ale w połowie gotowania dodaje jeszcze surowe mięso i gotuje dalej.Ogólnie mama rosół gotuje 3,5 godziny:)
gosiczek821
I moja mama tak robi a w połowie gotowania dodaje dokładnie dwa skrzydełka i jedno udko i gotuje dalej.Każdy ma swoje sposoby w kuchni to normalne:)