mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Rosołek drobiowo warzywny

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Nikt z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez tego aromatycznego wywaru

Rosołek drobiowo warzywny

Składniki:

Rosołek drobiowo warzywny

 

  • 1 kg mięsa drobiowego (udka, skrzydełka, kości itp- wedle uznania)
  • 4 litry wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ćwierć selera
  • por
  • sól, pieprz, kucharek, magę do smaku
  • kostki rosołowe

 

Sposób przygotowania:

Rosołek drobiowo warzywny
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zasypać łyzką soli i odstawić na noc (nie wiem, jak Wy, ale ja tak robię i tak jest w przepisie). Następnego dnia odlac wodę, zalać świeżą, wsypać łyżeczkę soli. Postawić na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę lub prążki. Pora pokroić w krązki. Wsypać do wywaru. W między czasie szumówką zbierać szumowiny z wierzchu wywaru. Wrzucić kostkę rosołową i gotowac dalej ( na małym ogniu ok. 3- 4 godziny). Na koniec przyprawić według uznania. Podawać z kluseczkami. Smacznego.

Tagi:

mięso