Sposób przygotowania:
Rosołek z curry i lanymi kluskami
Kurę dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień, uchylić pokrywkę i gotować około godzinę. Marchewkę oskrobać, umyć, odciąć końce, seler umyć. Wrzucić do garnka. Dodać kostkę rosołową i kilka kulek pieprzu ziarnistego. Gotować około 30 minut.W tym czasie zrobić lane kluski. Zmiksować jajka z łyżką wody. Dodać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. W garnku zagotować wodę, lekko osolić gdy zawrze. Zmniejszyć ogień i wlewać ciasto cienkim strumieniem co jakiś czas mieszając kluski łyżką.Gdy kluseczki wypłyną gotować minutę i odcedzić. Przelać zimną wodą. Do rosołu dodać około łyżeczki przyprawy curry i zamieszać. Marchewkę wyjąc z zupy, pokroić w plasterki. Na talerze wyłożyć lane kluski, zalać rosołem, posypać siekaną natką pietruszki.