Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Rosołek z curry i lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna odmiana tradycyjnego rosołu

Rosołek z curry i lanymi kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosołek z curry i lanymi kluskami

 

  • Pół kury
  • 4 młode marchewki
  • 3 łodyżki selera
  • Pieprz ziarnisty
  • Kostka rosołowa
  • Curry
  • KLUSKI:
  • 2 jajka
  • 1łyżka wody
  • 4 łyżki mąki

 

  • + natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Rosołek z curry i lanymi kluskami
Kurę dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień, uchylić pokrywkę i gotować około godzinę. Marchewkę oskrobać, umyć, odciąć końce, seler umyć. Wrzucić do garnka. Dodać kostkę rosołową i kilka kulek pieprzu ziarnistego. Gotować około 30 minut.W tym czasie zrobić lane kluski. Zmiksować jajka z łyżką wody. Dodać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. W garnku zagotować wodę, lekko osolić gdy zawrze. Zmniejszyć ogień i wlewać ciasto cienkim strumieniem co jakiś czas mieszając kluski łyżką.Gdy kluseczki wypłyną gotować minutę i odcedzić. Przelać zimną wodą. Do rosołu dodać około łyżeczki przyprawy curry i zamieszać. Marchewkę wyjąc z zupy, pokroić w plasterki. Na talerze wyłożyć lane kluski, zalać rosołem, posypać siekaną natką pietruszki.
Rosołek z curry i lanymi kluskami
Kurę dokładnie umyć włożyć do garnka zalać wodą i zagotować zmniejszyć ogień uchylić pokrywkę i gotować około godzinę
Rosołek z curry i lanymi kluskami
Marchewkę oskrobać umyć odciąć końce seler umyć Wrzucić do garnka Dodać kostkę rosołową i kilka kulek pieprzu ziarnistego Gotować około 30 minut
Rosołek z curry i lanymi kluskami
W tym czasie zrobić lane kluski Zmiksować jajka z łyżką wody Dodać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto W garnku zagotować wodę lekko osolić gdy zawrze Zmniejszyć ogień i wlewać ciasto cienkim strumieniem co jakiś czas mieszając kluski łyżką
Rosołek z curry i lanymi kluskami
Gdy kluseczki wypłyną gotować minutę i odcedzić Przelać zimną wodą

Tagi:

jajko jajka