pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kolejny, przesmaczny rosół w wykonaniu mojego małżonka :)

Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami

 

  • 2 porcje rosołowe
  • 1 marchewka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzybki
  • sól, pieprz
  • Na kluseczki:
  • 2 jajka
  • mąka kukurydziana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami
Porcje rosołowe opłukać i zalać wodą. Wrzucić grzybki. Zacząć gotować. W tym czasie umyć i obrać marchewkę i pietruszki. Dorzucić do garnką. Przykryć i gotować. Obrane cebule opiec nad ogniem. Dodać do gotującej się zupy. Wszystko razem powoli doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dwa jajka rozbić widelcem, dodać mąkę kukurydzianą aby ciasto było gęste . Łyżką wrzucać malutkie kluseczki na gotującą się zupę.
Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami
Opłukane porcje rosołowe zalać w garnku wodą
Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami
Dorzucić obrane pietruszki i marchewkę gotować razem
Rosołek z kukurydzianymi kluseczkami
Cebulę obrać przekroić i opalić nad gazem