katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Rosołowe mięsko w galarecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna galaretka mięsna. Jest to jeden ze sposobów na wykorzystanie mięska gotowanego na przykład z rosołu.

Rosołowe mięsko w galarecie

Składniki:

Rosołowe mięsko w galarecie

 

  • mięso kurczaka z rosołu 2 nogi
  • mięso kurczaka z rosołu 2 skrzydełka
  • papryka czerwona 1/4 szt mniejszej
  • papryka zielona 1/4 szt mniejszej
  • rosół 2,5 szkl
  • żelatyna 4 łyżeczki z czubkiem
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rosołowe mięsko w galarecie
Paprykę myjemy a następnie drobno kroimy. Żelatynę rozprowadzamy w gorącym rosole który można zastąpić bulionem i dodajemy pokrojone papryki. Mieszamy i odstawiamy.

Mięso po wyjęciu z rosołu( może być różne) przestudzamy, obieramy z kości, kroimy na kawałki i oprószamy troszkę pieprzem.

Wybieramy część papryki z żelatyny i mieszamy z mięsem.

Mięso przekładamy do opłukanego zimną wodą naczynia, dociskamy do równości łyżką i zalewamy częścią przestudzonej żelatyny.

Odstawiamy do lodówki by wszystko stężało. Na zastudzone mięso z galaretką wylewamy resztę tężejącego rosołu z papryką.

Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce a następnie do lodówki. 

Tagi:

przystawki