paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Rosyjskie ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasteczka o orzechowym smaku bardzo dobre do herbaty czy kawy.

Rosyjskie ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosyjskie ciasteczka

 

  • 230 g masło,
  • 300 g mąka,
  • 100 g orzechy włoskie,
  • 1 łyżka cappuccino orzechowe,
  • 1/3 łyżeczki soda oczyszczona Prymat,
  • cukier waniliowy,
  • 250 g cukier puder

Sposób przygotowania:

Rosyjskie ciasteczka
Mało utrzeć z cukrami na jednolitą pulchną jasną masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą oraz cappuccino i zmielone wcześniej orzechy. Do utartego masła dodawać stopniowo wymieszane ze sob ą suche składniki. Na początku miksujemy mikserem a później należy dokończyć wyrabianie ciasta rękoma. Formujmy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Później z ciasta formujemy małe kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłożonej papierem w odległości ok 3-4 cm jedno ciasto od drugiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 minut. Gorące ciastka obtoczyć w cukrze pudrze.
Rosyjskie ciasteczka
W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą oraz cappuccino i zmielone wcześniej orzechy.
Rosyjskie ciasteczka
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Do utartego masła dodawać stopniowo wymieszane ze sob ą suche składniki.
Rosyjskie ciasteczka
Na początku miksujemy mikserem a później należy dokończyć wyrabianie ciasta rękoma. Formujmy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Rosyjskie ciasteczka
Później z ciasta formujemy małe kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłożonej papierem w odległości ok 3-4 cm jedno ciasto od drugiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 minut.