Sposób przygotowania:
Roszpunka na kolorowo z serem feta
Roszpunkę myjemy suszymy i układamy na półmisku .Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce to samo robimy z rzodkiewkami-dodajemy do sałatki .Pomidorka myjemy suszymy ręcznikiem jednorazowym i kroimy w ćwiarteczki .Ser feta kroimy w kosteczkę dodajemy do sałatki . Robimy sos do sałatki .Woda ,oliwa z oliwek sól,sok z limonki i odrobina miodu do smaku .Sos dobrze mieszamy i dodajemy do sałatki .Podajemy
barbarella
evita0007
Z tego co wyczytałam to mozna i tak ją nazywać :)
Dawne ludowe nazwy tego warzywa to: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, rapunkuł jarzynny, raszpanka, roszponka warzywna, roszpunka, roszpunka jadalna, roszpunka jarzynna, roszpunka pospolita, sałatka.
A sałatka fajna i kolorowa no i naczynko bardzo mi się podoba :)
iwa643
barbarella
Nie sprawdzałam w necie dokładnie tej nazwy, ale rzeczywiście sałatka fajna:)
elzbieta8960