Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rozbef wołowy w sosie chimichurri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gratka dla mięsożerców i dla tych co lubią dodać sobie trochę pikanterii na talerzu ale i w życiu. Soczysty, rozpływający się w ustach rozbef z lekko pikantnym sosem chimichurri – podbije nie tylko wasze kubki smakowe ale i wasze ♥

 Rozbef wołowy w sosie chimichurri

Składniki:

Rozbef wołowy w sosie chimichurri

 

  • 2 kawałki rozbefu ( po 250 gramów każdy )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra Virginie + 100 ml
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • ½ łyżeczki soli + trochę soli do mięsa
  • Sok z ¼ cytryny

Sposób przygotowania:

Rozbef wołowy w sosie chimichurri
Przygotowujemy sos chimichurri miksując blenderem chilli, czosnek, pietruszkę, oregano , ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i 100 ml oliwy z oliwek. Sos powinien mieć ziarnistą konsystencję. Sos schładzamy minimum 30 minut w lodówce (najlepiej jeśli zrobimy go dzień wcześniej). Rozbef smarujemy z dwóch stron oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzany grill. Grillujemy go po 4 minuty z każdej strony (jeśli chcemy medium rare, jeśli wolimy krwisty to 3 minuty a jeśli wysmażony 5,5 minuty ). Mięso przekładamy do folii aluminiowej, solimy z dwóch stron, zawijamy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się związały. Rozbef kroimy na plasterki i polewamy sosem chimichurri, podajemy z grillowaną bagietką

Tagi:

mięso