joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Wołowina w sosie czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja propozycja skierowana jest dla tych którzy lubią nowości w kuchni. Danie ma wspaniały smak i aromat. Najlepiej smakuje z ryżem i zielona sałatą.

Wołowina w sosie czekoladowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowina w sosie czekoladowym

 

  • 40 dag chudej wołowiny
  • mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • szczypta soli
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie czekoladowym
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju w rondlu o grubym dnie. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebulki i smażyć do czasu aż cały płyn odparuje. Wtedy dodać połamaną czekoladę, przyprawy (uważać z ilością aby danie nie było za ostre) i wino, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dosyć często mieszać a w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dusić aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wołowinę podawać z ryżem i sałatą.
Wołowina w sosie czekoladowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę
Wołowina w sosie czekoladowym
Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso
Wołowina w sosie czekoladowym
Do usmażonego mięsa dodać czekoladę, wino i przyprawy, dusić do miękkości