jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Wołowina w wianuszku z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Paski wołowiny w sosie sojowym z lekką nutą chili w wianuszku z cukinii

Wołowina w wianuszku z cukinii

Składniki:

Wołowina w wianuszku z cukinii

 

  • 1/2 kg wołowiny z udźca
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion do podlania (ok.1/2 szklanki)
  • słodko- pikantny sos chili
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 duża cukinia
  • 1 jajo
  • ok 1 łyzki mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • ok. 100 ml wody
  • otręby owsiane do panierowania
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • olej roslinny do smażenia
  • 1 papryka czerwona i liscie selera naciowego do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wołowina w wianuszku z cukinii
Wołowinę pokrój w plastry, przesmaż na rozgrzanym maśle (sklarowanym) ze wszystkich stron, podlej winem. Gdy wino lekko odparuje alkohol dodaj pokrojoną w piórka cebulę,skrop sosem sojowym, posyp pieprzem do smaku i duś na wolnym ogniu,podlewając bulionem aż wołowina będzie miękka.Sos powinien być zredukowany. Gdy mięso przestygnie pokrój je w paseczki, skrop słodko pikantnym sosem chili w takiej ilości , jak ostro lubisz jeść, wymieszaj z sosem z pieczenia.Z jaja, 100 ml wody i 1 łyżki mąki i 1 łyżki sosu sojowego przygotuj lane ciasto o konsystencji śmietany. Obierz cukinię, wytnij ze środka najszerszy kawałek, pokrój go na plastry z których wyjmij gniazda nasienne. końcówki wkorzystaj do innej potrawy. Cukinię posól, popieprz, zanużaj w cieście i panieruj w w otrębach owsianych. Smaż ją na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W plastry (wianuszki) cukinii nakładaj podgrzane mięso. Podawaj od razu gorące ozdobione liśćmi selera i kawałkiem czerwonej, słodkiej papryki.