greg44

greg44

Kuchcik
[Przepisów: 2]

rozdropow

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie jednogarnkowe bardzo syte-pychota.(danie na 10 osób) lub na 3 dni dla trzyosobowej rodzinki.Najlepiej smakuje na 2,3 dzień!

rozdropow

Składniki:

rozdropow

 

  • mieso 1,5kg.(obojetnie najlepiej karczek wiep. lub łopatka)
  • 4 papryki-2czerwona,1zielona,1żółta,
  • 1,3 kg. pieczarek,
  • 1 pietruszka, seler,2 marchewki, kawałek drobno pokr. pora
  • 1 cebula,
  • 5 dużych ziemniaków-lub paczke małych lanych klusek
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidarawego,2 kostki bulionu wołowego
  • ząbki czasnku,pieprz i łyżeczka płaska chili w proszku- (dodajemy gdy lubimy ostre dania)
  • inne przyprawy do smaku co kto woli(np. żubrówka, czerwone wino- ja daje po 50g.)
  • 2 łyżki wegety lub podobnej przyprawy-ja nie dodaje soli!

Sposób przygotowania:

rozdropow
rozpuszczamy w 0.5l.wody kostki wołowe, mieso kroimy w kostke i dodajemy do bulionu-gotujemy na wolnym ogniu i stopniowo dodajemy- pokrojone pieczarki,pokrojone warzywa,czosnek, cebule,przecier, mieszamy,(pilnujemy - wszystko na niewielkim ogniu (aby smak był wyrazisty) Wodę dolewamy tylko wtedy gdy potrawa jest za gęsta. Dodajemy pokrojone pomidory(bez skórki- mogą być w większe kawałki) i pokrojone w paseczki lub kostkę papryki. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy od 20-30min. Zostawiamy do wystygnięcia i ostatecznie doprawiamy mając na uwadze ,że potrawa ostrości nabiera na drugi dzień.Gdyby trzeba było danie zagęścić można dodać rozmącone jajko z mąką.
Można podawać z pieczywem (jako dodatek)
Danie bardzo kolorowe, o silnym pięknym zapachu!