rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Róże brzoskwiniowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Proste i szybkie róże może przygotować każdy. Wystarczy mieć w domu płat ciasta francuskiego i brzoskwinie.

Róże brzoskwiniowe

Składniki:

Róże brzoskwiniowe

 

  • Na 10 sztuk:

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 świeże brzoskwinie
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Róże brzoskwiniowe

Ciasto:

Róże brzoskwiniowe
Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem

Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Dzielimy wzdłuż szerszego boku na 10 części.

Brzoskwinie:

Róże brzoskwiniowe
Na każdym pasku ciasta układamy owoce brzoskwini

Brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie na cieniutkie plasterki. Układamy na każdym pasku ciasta francuskiego ok 6-7 plasterków, tak by jeden zachodził na drugi.

Pieczenie:

Róże brzoskwiniowe
Róże przekładamy do formy na muffinki, delikatnie rozkładamy

Ciasto zwijamy w rulon formując z plastrów brzoskwini kwiat. Przekładamy do papilotki i formy na muffinki. Pieczemy ok 30 minut w temp. 190st C. Posypujemy cukrem pudrem.