Sposób przygotowania:
Chruścikowe róże
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. W mące robimy zagłębienie, w którym umieszczamy margarynę, żółtka jaj, spirytus i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dłońmi ciasto o jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodając więcej mąki lub śmietany.
Następnie przy użyciu kuchennego wałka uderzamy ciasto, żeby nabić w nie jak najwięcej powietrza. Po kilku minutach takiego "ubijania" wałkiem, ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki, literatki i kieliszka. Każdy z krążków delikatnie nacinamy w pięciu miejscach na brzegach.
Nakładamy na siebie trzy krążki od największego do najmniejszego. i na środku wciskamy palcem, żeby krążki się skleiły. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy róże i smażymy z dwóch stron na lekko złoty kolor.
Trwa to dosłownie minutkę. Gdy będą gotowe, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem, żeby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy dżemem wiśniowym.
Następnie przy użyciu kuchennego wałka uderzamy ciasto, żeby nabić w nie jak najwięcej powietrza. Po kilku minutach takiego "ubijania" wałkiem, ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki, literatki i kieliszka. Każdy z krążków delikatnie nacinamy w pięciu miejscach na brzegach.
Nakładamy na siebie trzy krążki od największego do najmniejszego. i na środku wciskamy palcem, żeby krążki się skleiły. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy róże i smażymy z dwóch stron na lekko złoty kolor.
Trwa to dosłownie minutkę. Gdy będą gotowe, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem, żeby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy dżemem wiśniowym.
rozmarzona.marzena
zbysiowa
cherry
kzat