Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Babeczki z brzoskwiniową różą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

akie babeczki pięknie prezentują się na stole, na pewno zaskoczą gości. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart.

Babeczki z brzoskwiniową różą

Składniki:

Babeczki z brzoskwiniową różą

 

  • CIASTO:
  • 200 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 65 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • KREM:
  • śmietana kremówka 200g
  • serek mascarpone 45g,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • złote kuleczki kilka sztuk,
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z brzoskwiniową różą
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka i jeszcze chwilkę siekamy, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek natłuszczamy (np. masłem). Z ciasta wycinamy okrągłe kształty (np. szklanką) i wylepiamy nim foremkę. Babeczki nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią. Kolejno przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy mascarpone i cukier puder i mieszamy aż do połączenia składników. Krem nakładamy do babeczek. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki zwijamy tworząc kształt róży. W środek róży wkładamy 3 złote kuleczki. Babeczki dekorujemy świeżymi listkami mięty. Smacznego :)