Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam w okresie karnawału.

Róże karnawałowe

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • 30 dag mąki
  • 5 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól
  • proszek do pieczenia- szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Na stolnicy przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia żółtka, śmietanę i spirytus , wszystko wymieszać nożem i zagnieść szybko ciasto aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Staranie rozwałkować ciasto. Wykrawać krążki trzech różnych wielkość i naciąć każdy pięć razy na obwodzie. Środki krążki posmarować białkiem, układając jeden na drugim, przycisnąć je w środku, aby się zlepiły. Tak powstałe ciastka, przypominające róż e piec na rozgrzanym tłuszczu- układając płatkami do dołu. Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu. Układać jedno obok drugiego i posypać cukrem pudrem. Na końcu w środek róży włożyć wiśnie z konfitury albo odrobinę dżemu.