Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Róże karnawałowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z takiego ciasta można robić faworki

Róże karnawałowe.

Składniki:

Róże karnawałowe.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 150 ml śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtka, śmietanę i spirytus, zagnieść ciasto, zbić wałkiem. Następnie ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Każdy krążek ciasta nacinać w czterech miejscach od brzegu do środka, pozostawiając nie przecięty środek krążka. Składać po 3 krążki razem środek smarując białkiem mocno nacisnąć palcem żeby krążki na środku się zlepiły. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone róże posypać cukrem pudrem.