czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Różyczki smażę nie tylko na Tłusty Czwartek, choć wtedy najbardziej smakują:) jednak polecam je tez na wiele innych okazji

Róże karnawałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • 400g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 białko,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek śmietany18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50g masła,
  • 1 litr oleju,
  • konfitura,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka. Delikatnie ponacinać brzegi kółek. Za pomocą białka sklejać ze sobą po trzy różne kółka. Kłaść na gorący tłuszcz płatkami do dołu. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na środku każdej róży nałożyć konfiturę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Róże karnawałowe
Z ciasta wycinać kółka różnej średnicy, naciąc brzegi
Róże karnawałowe
Przy pomocy białka sklejać po 3 kółka, smażyć