mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Róże karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są lekkie, bardzo delikatne, po prostu idealne.

Róże karnawałowe   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Róże karnawałowe

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu(lub wódki)
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
  • 1/2 szklanki malin osączonych z syropu

 

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze i mocno wybić wałkiem (około 10 - 15 minut), by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Pracując tylko z częścią ciasta na jeden raz (reszta pozostaje w lodówce), rozwałkować (cieniutko), wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (np. szklanka, literatka i kieliszek). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3, sklejając roztrzepanym białkiem, po środku mocno nacisnąć.
Garnek wysmarować cienko octem (aby róże nie chłonęły tłuszczu), postawić na palnik, wlać olej, dodać łyżkę spirytusu. Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu.
Smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć na ręczniczku papierowym.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W środek włożyć malinkę osączoną z syropu lub łyżeczkę marmolady różanej.
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe - wybijanie ciasta
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe - róże przed smażeniem
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe - smażenie
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe - po usmażeniu

Tagi:

jajko jajka