Sposób przygotowania:
Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymiPrzygotowanie ciasta - cz.1
Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Przygotowanie ciasta - cz.2
Do marchewki i jabłka dodajemy wiórki kokosowe i posiekane płatki migdałowe.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy.
Do kolejnej miseczki wbijamy jajka, ubijamy z cukrem, dodajemy olej.
Łączymy składniki ze wszystkich misek, miksujemy na wolnych obrotach.
Przygotowanie ciasta - cz. 3
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka w 160 st. C (ja piekłam godzinę).
Upieczone ciasto studzimy, przekrajamy na dwa blaty, każdy nasączamy herbatą.
Przygotowanie kremu
Morele kroimy na mniejsze kawałki.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i malibu.
Do kremu dodajemy morele i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką.
Przełożenie ciasta, polewa, dokoracja
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło.
Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewą polewamy wierzch i boki tortu.
Tort dekorujemy według uznania.