Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na sylwestra upiekłam tort marchewkowy z kremem kokosowym z dodatkiem suszonych moreli i konfitury morelowej. Tort ozdobiłam adekwatnie do okazji :)

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi

Składniki:

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi

Na ciasto marchewkowe:

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietany 30 procent
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kieliszek malibu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonych moreli

Dodatkowo:

  • 1,5 słoiczka konfitury morelowej
  • herbata do nasączenia ciasta
  • na polewę:
  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g śmietany 30 procent,
  • łyżeczka masła
  • masa cukrowa i jadalne ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi

Przygotowanie ciasta - cz.1

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi
Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce

Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Przygotowanie ciasta - cz.2

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi
Do startych marchewek i jabłka dodajemy wiórki kokosowe i migdały

Do marchewki i jabłka dodajemy wiórki kokosowe i posiekane płatki migdałowe.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy.

Do kolejnej miseczki wbijamy jajka, ubijamy z cukrem, dodajemy olej.

Łączymy składniki ze wszystkich misek, miksujemy na wolnych obrotach.

Przygotowanie ciasta - cz. 3

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi
Upieczone ciasto marchewkowe kroimy na dwa blaty

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka w 160 st. C (ja piekłam godzinę).

Upieczone ciasto studzimy, przekrajamy na dwa blaty, każdy nasączamy herbatą.

Przygotowanie kremu

Tort marchewkowo - kokosowy z morelami suszonymi
Do kremu z bitej śmietany i mascarpone dodałam wiórki kokosowe i suszone morele

Morele kroimy na mniejsze kawałki.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i malibu.

Do kremu dodajemy morele i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką.

Przełożenie ciasta, polewa, dokoracja

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło.

Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewą polewamy wierzch i boki tortu.

Tort dekorujemy według uznania.

Tagi:

tort sylwester