gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Róże karnawałowe, drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre i ładnie się prezentujące róże karnawałowe.

Róże karnawałowe, drożdżowe

Składniki:

Róże karnawałowe, drożdżowe

 

  • 40 dkg mąki,
  • 4 dkg drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietany,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 kieliszek wódki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 60 dkg tłuszczu do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • kilka łyżek konfitury.

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe, drożdżowe
Do mąki wlać drożdże rozmieszane z łyżką mleka i łyżeczką cukru. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka roztarte z cukrem, stopiony tłuszcz, alkohol, sól do smaku i resztę mleka. Bardzo dobrze wyrobić ciasto i rozłożyć na stolnicy, rozwałkować na grubość 1 cm. Wycisnąć dużą ilość krążków-dużą szklanką, małą szklanką (literatką) i kieliszkiem i każdy naciąć na obrzeżu w 5 miejscach. Środek dużego krążka posmarować białkiem, nałożyć mniejszy krążek, a na końcu najmniejszy uciskając palcem. Kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz. Wyjmować cedzakową łyżką na ściereczkę, a gdy osiąkną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. W środek włożyć konfiturę. Smacznego.