Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe, drożdżowe
Do mąki wlać drożdże rozmieszane z łyżką mleka i łyżeczką cukru. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtka roztarte z cukrem, stopiony tłuszcz, alkohol, sól do smaku i resztę mleka. Bardzo dobrze wyrobić ciasto i rozłożyć na stolnicy, rozwałkować na grubość 1 cm. Wycisnąć dużą ilość krążków-dużą szklanką, małą szklanką (literatką) i kieliszkiem i każdy naciąć na obrzeżu w 5 miejscach. Środek dużego krążka posmarować białkiem, nałożyć mniejszy krążek, a na końcu najmniejszy uciskając palcem. Kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz. Wyjmować cedzakową łyżką na ściereczkę, a gdy osiąkną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. W środek włożyć konfiturę. Smacznego.