renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Lekki torcik piankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekki, piankowy torcik, idealny na deser nie tylko od święta. Podstawą jest spienione mleko skondensowane.

Lekki torcik piankowy

Składniki:

Lekki torcik piankowy

 

  • 150 gram ciastek owsianych
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki siekanych nerkowców
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Sposób przygotowania:

Lekki torcik piankowy

Etap 1

Lekki torcik piankowy
Owsiane ciasteczka należy drobno pokruszyć.

Ciastka należy drobno pokruszyć.

Etap 2

Lekki torcik piankowy
Na dno tortownicy należy wyłożyć masę z ciastek, masła, miodu i orzechów.

Pokruszone ciastka trzeba połączyć z roztopionym masłem, miodem i nerkowcami. Tak przygotowana masę należy wyłożyć na dno tortownicy i schłodzić.

Etap 3

Lekki torcik piankowy
każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody.

W międzyczasie należy rozpuścić galaretki, każda w 1 szklance wody.

Etap 4

Lekki torcik piankowy
Mleko skondensowane ubite, podzielić na 3 części.

Schłodzone mleko skondensowane ubić na piankę. podzielić na 3 części i połączyć z galaretkami.

Etap 5

Lekki torcik piankowy
Masy galaretkowe wylać na dno ciasteczkowe, schłodzić.

Masy galaretkowe wylać na tortownicę , można je pomieszać, wyjdzie wtedy mozaikowy torcik. Pozostawić do stężenia.


Tagi:

deser