Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca i pyszna zupa brukwiowa
Mięso myjemy i wkłądamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler a także kawałek obranej brukwi (część brukwi odkłądamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. To samo robimy z pozostałą częścią brukwi. Kiedy marchew będzie w pół miękka, dodajemy kosteczki ziemniaków i brukwi. Gdy ziemniaki zmiękną, wyłączamy gaz. Wyciągamy mięso, marchew, pietruszkę, selera i duże kawałki brukwi. Marchewki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do garnka. Ubijakiem do ziemnaków lekko ucieramy zupę tak, aby zostało trochę warzyw w kosteczkach. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy roztarty majeranek. Podajemy ze śmietaną, posypujemy świeżym lub suszonym koperkiem.
zewa
Dawno Cię nie było, witaj :)
edytaha
darmiona