Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem)
Umyć mięso. Pokroić na kawałki po 2-3 żeberka. Obrać warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnią łuskę ). Imbir oskrobać ( najlepiej łyżeczką ) ze skórki. Garnek o grubym dnie lub patelnię rozgrzać. Ułożyć kawałki mięsa i warzywa i zrumienić ze wszystkich stron bez tłuszczu. Zalać wodą. Zagotować ( jeśli opiekaliśmy na patelni to najpierw przekładamy mięso i warzywa do garnka , na patelni zagotowujemy szklankę wody, przelewamy do garnka i dodajemy tam resztę wody). Wlewamy maggi. Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy godzinę *. Wrzucamy pokrojony na kilka kawałków imbir i dalej gotujemy 20 minut. Przecedzamy wywar **. Wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy w filiżankach lub bulionówkach z pasztecikami , krokietami lub po prostu czystą. * Wywar powinien odparować do objętości ok. 2 szklanek. ** Mięso możemy wykorzystać do zrobienia farszu do pasztecików, krokietów, pierogów, lub podać w jakimś sosie, a z warzyw zrobić sałatkę ( po skrojeniu wierzchniej zarumienionej warstwy).