Sposób przygotowania:
Pomidorowa na obrumienionych żeberkach
Umyte żeberka pokroić na kawałki. Osuszyć. Oczyścić , umyć i osuszyć warzywa. Rozgrzać dużą patelnię . Na gorącą patelnię bez tłuszczu kłaść kawałki mięsa i warzywa. Dorzucić przyprawy( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ) -smażyć przewracając aż się zrumienią . Przełożyć do garnka . Zalać wodą . Dodać 1/4 łyżeczki soli i gotować przy uchylonej pokrywce ok. 2 godziny. Wyjąć żeberka i warzywa. W bulionie rozprowadzić koncentrat pomidorowy. Doprawić maggi, cukrem i szczyptą soli. Podawać z makaronem lub ryżem. Można zaprawić słodką śmietaną , posypać natką pietruszki. Z żeberek wyluzować kości . Można je pokroić i podać w zupie a można podać po zupie z musztardą( chrzanem, ćwikłą ) z pieczywem - lub nawet jako typowe II Danie z ziemniakami w sosie - tak jak lubimy.