Sposób przygotowania:
Pieczona cygara z ciasta filo z kozim serem na sałatce z cykorii i pomarańczy
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C.
2. Rozwiń arkusz ciasta filo na blacie i przekrój na połowy, najpierw wzdłuż, potem w poprzek - tak, aby powstały cztery prostokąty o wymiarach mniej więcej 15 na 20 cm. Rozłóż je na blacie.
3. Posmaruj prostokąty ciasta dużą ilością masła, zachowując 1 łyżeczkę do posmarowania gotowych roladek.
4. Wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta rozsyp nieco liści tymianku i załóż brzeg na ok. 2 cm, tak aby liście zostały przykryte. Rozłóż pokruszony kozi ser wzdłuż drugiego dłuższego boku każdego prostokąta, a następnie skrop go miodem. Zawiń ciasto tak, aby przykryło ser - i kontynuuj zawijanie roladki w stronę brzegu z tymiankiem. Na koniec zalep każdą roladkę.
5. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj pozostałym masłem. Piecz 15 - 20 minut, aż zarumienią się na złoto i zrobią chrupiące.
Cykorii obcinamy głąb i na talerzu układamy pojedyncze listki. Filetujemy pomarańcza i na talerzu aranżujemy cząstki (bez albedo). Polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami octu, może odrobinę posolić. Na koniec wykładamy cygara.
Za przepis dziękujemy Rachel Khoo i BBC Lifestyle
2. Rozwiń arkusz ciasta filo na blacie i przekrój na połowy, najpierw wzdłuż, potem w poprzek - tak, aby powstały cztery prostokąty o wymiarach mniej więcej 15 na 20 cm. Rozłóż je na blacie.
3. Posmaruj prostokąty ciasta dużą ilością masła, zachowując 1 łyżeczkę do posmarowania gotowych roladek.
4. Wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta rozsyp nieco liści tymianku i załóż brzeg na ok. 2 cm, tak aby liście zostały przykryte. Rozłóż pokruszony kozi ser wzdłuż drugiego dłuższego boku każdego prostokąta, a następnie skrop go miodem. Zawiń ciasto tak, aby przykryło ser - i kontynuuj zawijanie roladki w stronę brzegu z tymiankiem. Na koniec zalep każdą roladkę.
5. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj pozostałym masłem. Piecz 15 - 20 minut, aż zarumienią się na złoto i zrobią chrupiące.
Cykorii obcinamy głąb i na talerzu układamy pojedyncze listki. Filetujemy pomarańcza i na talerzu aranżujemy cząstki (bez albedo). Polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami octu, może odrobinę posolić. Na koniec wykładamy cygara.
Za przepis dziękujemy Rachel Khoo i BBC Lifestyle