kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pieczona cygara z ciasta filo z kozim serem na sałatce z cykorii i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na cygara z ciasta filo z tymiankiem, kremowym kozim serkiem i miodem podawane na sałatce z cykorii i pomarańczy. Przepis autorstwa Rachel Khoo.

Pieczona cygara z ciasta filo z kozim serem na sałatce z cykorii i pomarańczy

Składniki:

Pieczona cygara z ciasta filo z kozim serem na sałatce z cykorii i pomarańczy

 

  • prostokątny arkusz ciasta filo
  • listki z 8 gałązek świeżego tymianku
  • 30 g stopionego masła
  • 60 g miękkiego koziego sera
  • 2 łyżeczki miodu

 

 

  • Do sosu:
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól morska i czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczona cygara z ciasta filo z kozim serem na sałatce z cykorii i pomarańczy
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C.

2. Rozwiń arkusz ciasta filo na blacie i przekrój na połowy, najpierw wzdłuż, potem w poprzek - tak, aby powstały cztery prostokąty o wymiarach mniej więcej 15 na 20 cm. Rozłóż je na blacie.

3. Posmaruj prostokąty ciasta dużą ilością masła, zachowując 1 łyżeczkę do posmarowania gotowych roladek.

4. Wzdłuż dłuższego boku każdego prostokąta rozsyp nieco liści tymianku i załóż brzeg na ok. 2 cm, tak aby liście zostały przykryte. Rozłóż pokruszony kozi ser wzdłuż drugiego dłuższego boku każdego prostokąta, a następnie skrop go miodem. Zawiń ciasto tak, aby przykryło ser - i kontynuuj zawijanie roladki w stronę brzegu z tymiankiem. Na koniec zalep każdą roladkę.

5. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj pozostałym masłem. Piecz 15 - 20 minut, aż zarumienią się na złoto i zrobią chrupiące.

Cykorii obcinamy głąb i na talerzu układamy pojedyncze listki. Filetujemy pomarańcza i na talerzu aranżujemy cząstki (bez albedo). Polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami octu, może odrobinę posolić. Na koniec wykładamy cygara.

Za przepis dziękujemy Rachel Khoo i BBC Lifestyle