misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Babeczki filo z nadzieniem szpinakowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniałe, chrupiące babeczki z ciasta filo z nadzieniem szpinakowo - serowym z nutą czosnkową zadowolą każdego miłośnika szpinaku...

Babeczki filo z nadzieniem szpinakowym

Składniki:

Babeczki filo z nadzieniem szpinakowym

 

Sposób przygotowania:

Babeczki filo z nadzieniem szpinakowym
Ciasto filo rozmrażamy. Masło stopić (powinno być chłodne ale płynne). Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku 9 cm. Każdy kwadrat smarujemy masłem i nakładamy kolejny tak aby rogi były nierówno. Na każdą babeczkę potrzebujemy 3 kwadratów. Tak przygotowane ciasto wkładamy do posmarowanej blaszki na mufinki. Pieczemy na złotobrązowy kolor w temperaturze 170-180 stopni. Studzimy. Szpinak smażymy ok. 10 minut na 1 łyżeczce masła, lekko solimy oraz dodajemy pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy na sitko i odsączamy. Do zimnego szpinaku dodajemy pokrojony ser feta, całość mieszamy. Jeżeli potrzeba dodajemy sól i pieprz do smaku. Masą szpinakowo-serową nadziewamy babeczki z ciasta filo. Smacznego!