Sposób przygotowania:
Babeczki filo z nadzieniem szpinakowym
Ciasto filo rozmrażamy. Masło stopić (powinno być chłodne ale płynne). Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku 9 cm. Każdy kwadrat smarujemy masłem i nakładamy kolejny tak aby rogi były nierówno. Na każdą babeczkę potrzebujemy 3 kwadratów. Tak przygotowane ciasto wkładamy do posmarowanej blaszki na mufinki. Pieczemy na złotobrązowy kolor w temperaturze 170-180 stopni. Studzimy. Szpinak smażymy ok. 10 minut na 1 łyżeczce masła, lekko solimy oraz dodajemy pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy na sitko i odsączamy. Do zimnego szpinaku dodajemy pokrojony ser feta, całość mieszamy. Jeżeli potrzeba dodajemy sól i pieprz do smaku. Masą szpinakowo-serową nadziewamy babeczki z ciasta filo. Smacznego!
marietta