SUPERPRZEPIS

Rozsypany szaszłyk z piekarnika

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Rozsypany  szaszłyk z piekarnika

Uwielbiam szaszłyk. Ale nie mam ani możliwości robienia go na grillu , ani nie mam rożna w piekarniku. Wymyśliłam sobie sposób by mieć coś podobnego do szaszłyka. Kiedy ogarnia mnie lenistwo ,,merdam,, wszystko razem i tak piekę.

Składniki:

Rozsypany szaszłyk z piekarnika

 

 

Sposób przygotowania:

Rozsypany szaszłyk z piekarnika
Schab pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa. Podzielić na kawałki tak ok. 3 cm x 3 cm . Posolić posypać pieprzem i papryką, skropić olejem . Słoninę pokroić w bardzo cienkie plastry ( wielkości schabu lub mniejsze) i tak samo doprawić. Ułożyć schab i słoninę w pojemniku i zostawić w lodówce na kilka godzin ( ja doprawiam wieczorem i odstawiam na noc). Cebule obrać i pokroić w grube plastry- posolić , posypać papryką. Ziemniaczki obrać , umyć , przekroić na pół. W szkle żaroodpornym ułożyć warstwę słoniny, na niej plasterki mięsa wymieszane z cebulą , a na tym ziemniaki. Podlać wodą. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 180 *C ok. 45 minut przykryte. Potem odkryć , wymieszać , podlać kilka łyżek gorącej wody ( gorącej by szkło nie pękło) - zmniejszyć temperaturę na 160 * C i piec z włączonym termoobiegiem ( lub bez ) aż mięso i ziemniaki się podrumienią ( ok. 20 minut).