Sposób przygotowania:
Zawijane szaszłyki z polędwicy
Polędwiczki myjemy, osuszamy papierkowym ręcznikiem Usuwamy zbędne błony. Polędwiczki kroimy w paski - wzdłuż długości polędwiczki. Z jednej wyszły mi 4 paski. Na każdy pasek nakładamy pokrojone o tej samej szerokości paski sera żółtego. Przyprawiamy solą i pieprzem (tutaj możecie użyć ulubionej mieszanki ziół),zwijamy w rulon. Nabijamy na patyczek do szaszłyków. tak postępujemy ze wszystkimi paskami. Rulony smarujemy oliwą,aby nie przywarły do grilla. Papryki kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy nasiona, kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy kroimy na 4 części i ściągamy kolejne warstwy plastrów cebuli - całość wkładamy do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy sól i pieprz . Mieszamy aby oliwa oblepiła wszystkie warzywa. Pieczarki obieramy, przyprawiamy pieprzem, układamy na rozgrzanym grillu "pupa" do góry;) Na rozgrzany grill (u mnie elektryczny) kładziemy jednocześnie szaszłyki i warzywa. Gdy przewrócimy po około 7-8 minutach szaszłyki przewracamy także pieczarki i wkładamy do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na mniejsze kawałki ser feta. Podajemy szaszłyki na warzywach.
mela25
edytaha