lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Różyczki faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Robiłam pierwszy raz wyszły przepyszne

Różyczki faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różyczki faworki

 

  • 1kg mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g gęstej śmietany (dałam 16%)
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia (może być też olej albo smalec wymieszany z olejem)
  • cukier puder do posypania (wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym daje super efekt).
  • białko do przesmarowania kółeczek
  • marmolada Jamar kupiłam 500 gram ale można kupić mniejsza ilość

Sposób przygotowania:

Różyczki faworki
Na stół wysypałam mąkę zrobiłam zagłębienie i dodałam żółtka i jaja całe . Śmietanę dodałam całą i spirytus oraz szczyptę soli. Zagniotłam ciasto .Rozwałkowałam i wycinałam kółka miseczką szklana i kieliszkiem trzy różne wielkości. Ponacinałam kółeczka rogi w 5-6 miejscach . Białkiem smarowałam środki i sklejałam kółeczka. Kładłam na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu . Po upieczeniu na durszlak by obciekły a potem posypałam cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym i w środek łyżeczką nakładałam marmoladkę wieloowocową Jamar .
Różyczki faworki
Składniki przygotowane do różyczek zagniatamy ciasto
Różyczki faworki
wycinamy po trzy kółka i nakladamy na siebie
Różyczki faworki
smaży się róża pojedyńczo wkładałam by lepiej sie usmazyły
Różyczki faworki
różyczki ociekają z tłuszczu potem będe je obsypywałą cukrem pudrem

Tagi:

faworki chrust