Sposób przygotowania:
Różyczki karnawałowe
Mąkę łączymy razem z masłem. Dodajemy żółtka, sól, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto 10-15 minut wybijamy drewnianym wałkiem. Ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Trzema krążkami o różnej średnicy wykrawamy kółeczka. Każdy krążek nacinamy nożem w kilku miejscach na obwodzie. Środek największego kółeczka smarujemy białkiem, na to kładziemy mniejszy krążek, który znów smarujemy białkiem i nakładamy na niego najmniejszy krążek. Mocno dociskamy środek, aby krążki się zlepiły. Różyczki smażymy na rozgrzanym oleju, układając płatkami do dołu. Róże odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószamy cukrem pudrem. Środki różyczek dekorujemy odrobiną marmolady.