jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rugelach Studenckie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne ciastecza bakaliowe.

Rugelach Studenckie

Składniki:

Rugelach Studenckie

 

  • 250 g masła
  • 200g tłustego twarogu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • ok 200 g maki + mąka do podsypania
  • szczypta soli
  • 250 g mieszanki baklii (tzw mieszanka studencka)
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżkigęstej tłustej śmietany
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Rugelach Studenckie
Ser biały zmiel, dodaj miękkie masło, sczyptę soli, śmietankę i większą część mąki - zagnieć ciasto dosypując mąkę jeśli potrzeba. Ilość mąki zalezy od jakości sera. Wstaw ciasto w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Mieszankę studencką posiekaj, dodaj cukier, cynamon, smietanę - wymieszaj masę. Ciasto podziel na kilka części,rozwałkuj, nałóż farsz i zroluj. Rulon pokrój na mniejsze ciasta i upiecz na wysmarowanej blasze w temp. ok 180 stopni.

Tagi:

mak