Sposób przygotowania:
Rukola w szynce długodojrzewającej
Rukolę płuczemy dokładnie i odsączamy na sicie. Przygotowujemy kilka bardzo cienko pokrojonych plastrów szynki długodojrzewającej (może być hiszpańska serrano, albo włoska parmeńska lub polska byle smaczna i cienko pokrojona). Szynkę kroimy wzdłuż, żeby zyskać cienkie plastry. Na każdy plaster nakładamy trochę rukoli i zawijamy ściśle. Układamy ruloniki promieniście na talerzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia wysokiej jakości, aby wydobyć cały jej aromat. Następnie skrapiamy równomiernie ruloniki octem balsamicznym. Wszystko posypujemy nieskruszonymi ziarenkami różowego pieprzu (może być też kolorowy lub czarny, ale różowy najlepiej kontrastuje z zielenią rukoli). Na koniec posypujemy przekąskę niewielką ilością kaparów odsączonych z zalewy.