choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Rukola z orzeszkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i drowa przekąska z rukoli, orzeszków, sera i gruszek

Rukola z orzeszkami i serem

Składniki:

Rukola z orzeszkami i serem

 

  • 15 orzechów włoskich niełuskanych
  • 6 gruszek
  • 1 opakowanie rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g parmezanu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rukola z orzeszkami i serem
Żeby zrobić sos musimy połączyć oliwę z octem i ją doprawić. Orzechy otwieramy dziadkiem do orzechów i obieramy ze skórki. Parmezan ścieramy na tarce.Rukolę myjemy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy owoce i smażymy je około 8-12 min. Dodajemy cukier i czekamy aż się zacznie karmelizować. Na talerzach kładziemy rukolę, polewamy ją sosem, na to rozkładamy gruszki, posypujemy wszystko orzechami i parmezanem. Smacznego

Tagi:

rukola