marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ruloniki francuskie z truskawkami i bitą śmietana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Desery i zapiekanki na cieście francuskim są coraz bardziej popularne nie tylko we francuskich cukierenkach, ale i polskich. Są też wyśmienite na szybki deser w każdym domu.

Ruloniki francuskie z truskawkami i bitą śmietana

Składniki:

Ruloniki francuskie z truskawkami i bitą śmietana

 

  • 400 g ciasta francuskiego mrożonego,
  • 200 ml kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 1-2 pudełka świeżych truskawek holenderskich,
  • tłuszcz do foremek,
  • oraz metalowe foremki do rurek.

Sposób przygotowania:

Ruloniki francuskie z truskawkami i bitą śmietana
Ciasto francuskie po wyjęciu z zamrażarki rozmrozić nieco i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

Podzielić nożem ostrym na kilkanaście średnich kawałków.

Truskawki można dać do deseru po rozmrożeniu lub nawet te holenderskie świeże.

Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z dodatkiem fixu do zagęszczania lub łyżki cukru.

Następnie wstawić do lodówki naczynie z ubitą śmietaną na 45 min.

Usunąć szypułki z owoców i opłukać je na sitku pod kranem z bieżącą wodą, poczekać, aż obciekną.

Foremki do rurek lekko natłuścić, a potem oblepić je paskami francuskiego ciasta i podpiec z 15 min. w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C.

Potem wyjąć i po ostudzeniu, delikatnie wybić foremki spod ciasta.

Nadziewać ruloniki bitą śmietana i pokrojonymi na połówki lub ćwiartki truskawki i podawać na półmisku lub piętrowych talerzach.