Sposób przygotowania:
Ruloniki francuskie z truskawkami i bitą śmietana
Ciasto francuskie po wyjęciu z zamrażarki rozmrozić nieco i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Podzielić nożem ostrym na kilkanaście średnich kawałków.
Truskawki można dać do deseru po rozmrożeniu lub nawet te holenderskie świeże.
Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z dodatkiem fixu do zagęszczania lub łyżki cukru.
Następnie wstawić do lodówki naczynie z ubitą śmietaną na 45 min.
Usunąć szypułki z owoców i opłukać je na sitku pod kranem z bieżącą wodą, poczekać, aż obciekną.
Foremki do rurek lekko natłuścić, a potem oblepić je paskami francuskiego ciasta i podpiec z 15 min. w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C.
Potem wyjąć i po ostudzeniu, delikatnie wybić foremki spod ciasta.
Nadziewać ruloniki bitą śmietana i pokrojonymi na połówki lub ćwiartki truskawki i podawać na półmisku lub piętrowych talerzach.
Podzielić nożem ostrym na kilkanaście średnich kawałków.
Truskawki można dać do deseru po rozmrożeniu lub nawet te holenderskie świeże.
Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić z dodatkiem fixu do zagęszczania lub łyżki cukru.
Następnie wstawić do lodówki naczynie z ubitą śmietaną na 45 min.
Usunąć szypułki z owoców i opłukać je na sitku pod kranem z bieżącą wodą, poczekać, aż obciekną.
Foremki do rurek lekko natłuścić, a potem oblepić je paskami francuskiego ciasta i podpiec z 15 min. w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C.
Potem wyjąć i po ostudzeniu, delikatnie wybić foremki spod ciasta.
Nadziewać ruloniki bitą śmietana i pokrojonymi na połówki lub ćwiartki truskawki i podawać na półmisku lub piętrowych talerzach.