Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Błyskawiczne w przygotowaniu (jeśli nie bierzemy pod uwagę etapu przygotowania ciasta francuskiego) truskawkowe rogaliki i charakterystycznym posmakiem cukru muscovado i skórki cytrynowej. Polecam!

Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado

 

  • Składniki:
  • płat ciasta francuskiego domowej roboty (ewentualnie możemy wykorzystać gotowe kupne ciasto francuskie)
  • kilka truskawek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • odrobina dark muscovado
  • cukier puder do posypania
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado
Z ciasta wykrawamy równe trójkąty - wielkość zależy od tego, jak duże rogaliki chcemy uzyskać. Na każdym trójkącie układamy 1-2 truskawki, posypujemy odrobiną brązowego cukru i odrobiną skórki z cytryny. Zawijamy. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Z ciasta możemy wyciąć również nieduże kwadraty. Na środek każdego układamy niedużą truskawkę, posypujemy cukrem, dodajemy odrobinę skórki cytrynowej. Przykrywamy drugim kwadratem ciasta. Dobrze zlepiamy brzegi. Smarujemy jajkiem. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 15-20 minut- do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado
Etap 1 Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado - wykrawanie rogalików i nadziewanie
Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado
Etap 2 Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado - wykrawanie poduszeczek i nadziewanie
Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado
Etap 3 Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado - przygotowanie rogalików do pieczenia
Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado
Etap 4 Rogaliki francuskie z truskawkami i muscovado - przekrój