Sposób przygotowania:
Ruloniki z szynki w galarecie 2
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie do pokrojonych jajek dodajemy majonez, chrzan, sól oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy. Następnie na każdy plaster szynki konserwowej nakładamy porcję farszu jajecznego, szynkę zwijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy na podłużnym półmisku. W międzyczasie żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Do żelatyny można dodać kostkę rosołową. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy żelatyna zacznie już tężeć, ostrożnie zalewamy nią ruloniki z szynki. Najlepiej robić to głęboką łyżką. Półmisek dekorujemy papryką, kukurydzą oraz śliwkami suszonymi. Następnie udekorowany półmisek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galareta dobrze zastygła.