polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Rulonki z powidłem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rulonki z powidłem śliwkowym

Rulonki z powidłem śliwkowym

Składniki:

Rulonki z powidłem śliwkowym

 

  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Rulonki z powidłem śliwkowym
Zmiksować cukry i margarynę. Wymieszać z mąką i proszkiem. Nie przerywając miksowania wlewać żółtka. Po czym przygotować elastyczne ciasto. Ukształtować kulę, włożyć na 60 minut do lodówki. Po czym rozwałkować, posmarować powidłem. Ukształtować cienki rulon, pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.