Sposób przygotowania:
rumaszyce
Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy. Margaryny roztopić, ostudzić.Do ostudzonej margaryny dodać żółtka, wino, cukier,mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kulki. Kulkę rozpłaszczamy na tarce, na stronie z grubymi oczkami, nakładamy 1-2 rodzynki i zwijamy w rulon. Układamy na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia łączeniem ciastka do dołu. Pieczemy w temp 180 stopni ok 35 min, az mocno się zezłocą. Gorące rumaszyce wrzucamy do syropu z wody i cukru( najlepiej za pomocą łyzki cedzakowej) i trzymamy ok 4 minut.Po tym czasie ciastka wyjmujemy na talerz. Ciastka najlepiej smakuja na 2-3 dzień. Rumaszyce są ciastkami ciężkimi,są bardzo wilgotne i bardzo smaczne.Niestety nie da się ich zbyt dużo zjeść, bo są bardzo syte:(
cherry
eli_555
misia53