lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

rumaszyce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis jest tradycją w mojej rodzinie, a pochodzi od mojej babci z Jugosławii.

rumaszyce

Składniki:

rumaszyce

 

  • 2 margaryny,
  • 2 łyzki cukru,
  • 1 szklanka wina-obojętnie jakiego (ja używam słodkiego),
  • 2 żółtka,
  • 0,75 kg mąki,
  • rodzynki,
  • 0,7 litra wody,
  • 0,7 kg cukru,
  • tarka do warzyw

 

Sposób przygotowania:

rumaszyce
Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy. Margaryny roztopić, ostudzić.Do ostudzonej margaryny dodać żółtka, wino, cukier,mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kulki. Kulkę rozpłaszczamy na tarce, na stronie z grubymi oczkami, nakładamy 1-2 rodzynki i zwijamy w rulon. Układamy na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia łączeniem ciastka do dołu. Pieczemy w temp 180 stopni ok 35 min, az mocno się zezłocą. Gorące rumaszyce wrzucamy do syropu z wody i cukru( najlepiej za pomocą łyzki cedzakowej) i trzymamy ok 4 minut.Po tym czasie ciastka wyjmujemy na talerz. Ciastka najlepiej smakuja na 2-3 dzień. Rumaszyce są ciastkami ciężkimi,są bardzo wilgotne i bardzo smaczne.Niestety nie da się ich zbyt dużo zjeść, bo są bardzo syte:(