BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Rumowa babka z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna babka , królowała u nas na wielkanocnym stole. Jest dość krucha i bardzo smaczna. Polecam serdecznie.

Rumowa babka z lukrem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rumowa babka z lukrem

 

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczenej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka aromatu rumowego
  • kostka margaryny
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

 

  • Lukier cytrynowy i owoce kandyzowane do posypania

Sposób przygotowania:

Rumowa babka z lukrem
Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania wbijać jajka. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać cukier waniliowy, aromat rumowy i mąki. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do połużnej formy i piec ok. 1 h w 180 st. Ostudzoną babkę polukrować i ozdobić.
Rumowa babka z lukrem
Ostudzoną babkę polewam lukrem cytrynowym

Tagi:

jajko jajka