Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rumowe trufelki z herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trufle rumowe są super ale mają jedną wadę. Za szybko znikają.

Rumowe trufelki z herbatników

Składniki:

Rumowe trufelki z herbatników

 

  • 30 dag masła
  • 25 dag mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 30 dag herbatników
  • 3 łyżki likieru rumowego
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • kakao słodkie
  • wiórki kokosowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rumowe trufelki z herbatników
W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem, zdjąć z ognia, przestudzić. Do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku wymieszane z kakao, orzechy, rodzynki, pokruszone herbatniki, aromat i likier. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odłożyć do lodówki na pół godziny. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę obtaczać w słodkim kakao a resztę w wiórkach kokosowych.