Sposób przygotowania:
Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki, zalać wodą , dodać cukier, goździki , skórkę cytrynową, szafran . Gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć mus jabłkowy . Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę .Zamieszać i już nie gotować . Jeśli trzeba dosłodzić .
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ). Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .
Zupę podawać lekko przestudzoną z grzankami osobno .Wkłada się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.
Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje .
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ). Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .
Zupę podawać lekko przestudzoną z grzankami osobno .Wkłada się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.
Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje .
Pyza
Babciagramolka
Uwielbiam zapach i smak cynamonu.Widziałam Twoje grzaneczki - ale słowo ,ze nie ściagałam ( hi hi ) .Masz rację mamy podobne smaki.