Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Można ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym , makaronem naleśnikowym , lub ślimaczkami z naleśników.

Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :

Składniki:

Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :

 

  • 2 duże jabłka
  • 1 słoiczek musu jabłkowego ( nie słodzonego – pojemności ok. 250 mll)
  • kawałek skórki cytrynowej
  • 2 goździki
  • 3 łyżki cukru
  • 400 mll wody
  • szczypta szafranu ( nie koniecznie )
  • 100 mll mleczka kokosowego ( lub zwykłej słodkiej śmietanki )
  • cynamon
  • 2 duże pszenne bułki
  • syrop klonowy ( lub płynny miód )
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami :
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki, zalać wodą , dodać cukier, goździki , skórkę cytrynową, szafran . Gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć mus jabłkowy . Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę .Zamieszać i już nie gotować . Jeśli trzeba dosłodzić .
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ). Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .

Zupę podawać lekko przestudzoną z grzankami osobno .Wkłada się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.

Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje .