Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jesienna zupa jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fantastyczna!! musicie jej spróbować :)

Jesienna zupa jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna zupa jabłkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa jabłkowa
Cytrynę wyszorować, sparzyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, ¾ wrzucić do garnuszka, zalać wodą, dodać 2 łyżki soku z cytryny i zagotować. Resztę pokrojonego jabłka włożyć do miseczki, polać sokiem z cytryny (2-3 łyżki) i wymieszać (żeby nie ściemniało). Do gotujących się jabłek dodać domowego cukru waniliowego, zamieszać. gotować 5-7 minut do miękkości owocu. Następnie garnek zdjąć z ognia, zmiksować zawartość blenderem. Dodawać po łyżce jogurtu greckiego (dobrze by był w temperaturze pokojowej), mieszać dokładnie.Zupę doprawić gałką i cynamonem, dolać soku z cytryny wg własnego smaku, nalać do miseczek, rozłożyć odłożone wcześniej jabłka, posypać cynamonem i szczyptą gałki i od razu podawać. Zupa dobrze też smakuje na zimno jako deser. Chociaż mnie bardziej smakowała na ciepło
Jesienna zupa jabłkowa
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, ¾ wrzucić do garnuszka, zalać wodą, dodać 2 łyżki soku z cytryny i zagotować
Jesienna zupa jabłkowa
Do gotujących się jabłek dodać domowego cukru waniliowego, zamieszać. gotować 5-7 minut do miękkości owocu.
Jesienna zupa jabłkowa
Następnie garnek zdjąć z ognia, zmiksować zawartość blenderem.
Jesienna zupa jabłkowa
Dodawać po łyżce jogurtu greckiego (dobrze by był w temperaturze pokojowej), mieszać dokładnie.