Sposób przygotowania:
Jesienna zupa jabłkowa
Cytrynę wyszorować, sparzyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, ¾ wrzucić do garnuszka, zalać wodą, dodać 2 łyżki soku z cytryny i zagotować. Resztę pokrojonego jabłka włożyć do miseczki, polać sokiem z cytryny (2-3 łyżki) i wymieszać (żeby nie ściemniało). Do gotujących się jabłek dodać domowego cukru waniliowego, zamieszać. gotować 5-7 minut do miękkości owocu. Następnie garnek zdjąć z ognia, zmiksować zawartość blenderem. Dodawać po łyżce jogurtu greckiego (dobrze by był w temperaturze pokojowej), mieszać dokładnie.Zupę doprawić gałką i cynamonem, dolać soku z cytryny wg własnego smaku, nalać do miseczek, rozłożyć odłożone wcześniej jabłka, posypać cynamonem i szczyptą gałki i od razu podawać. Zupa dobrze też smakuje na zimno jako deser. Chociaż mnie bardziej smakowała na ciepło