Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa dyniowo-jabłkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszna kremowa, dyniowo-jabłkowa zupa! Podałam z chrupiącymi, smażonymi w cukrze i maśle płatkami. Pyszności! Przepis znalazłam u Anemon, podaję z moimi zmianami.

Zupa dyniowo-jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa dyniowo-jabłkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-jabłkowa
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wagę podałam już po oczyszczeniu, podobnie z dynią. Obraną i oczyszczoną dynię pokroić na kawałki i wrzucić z jabłkiem do garnka. Zalać szklanką wody i gotować do miękkości dyni. Mleko zagotować z laską wanilii i odstawić (warto zrobić to nawet dzień wcześniej). Gdy dynia będzie miękka, mleko wraz z wanilią przelać do garnka. Gotować kilka minut razem. Wyjąć laskę wanilii, zupę zmiksować na krem. Dosłodzić do smaku fruktozą (można użyć innego cukru). Dolać śmietankę i zagotować. Płatki owsiane uprażyć na patelni, dodać łyżkę masła i fruktozę, smażyć chwilę. Posypać porcje zupy i podawać.
Zupa dyniowo-jabłkowa
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wagę podałam już po oczyszczeniu, podobnie z dynią.
Zupa dyniowo-jabłkowa
Obraną i oczyszczoną dynię pokroić na kawałki i wrzucić z jabłkiem do garnka. Zalać szklanką wody i gotować do miękkości dyni.
Zupa dyniowo-jabłkowa
Mleko zagotować z laską wanilii i odstawić (warto zrobić to nawet dzień wcześniej). Gdy dynia będzie miękka, mleko wraz z wanilią przelać do garnka. Gotować kilka minut razem.
Zupa dyniowo-jabłkowa
Wyjąć laskę wanilii, zupę zmiksować na krem. Dosłodzić do smaku fruktozą (można użyć innego cukru). Dolać śmietankę i zagotować.