kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Rurki do napełniania kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest karnawał więc takie rurki świetnie się sprawdzą jako słodkości na imprezie. Można je napełnić dowolnym kremem lub bitą śmietaną.

Rurki do napełniania kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki do napełniania kremem

 

Sposób przygotowania:

Rurki do napełniania kremem
Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jajka. Cukier waniliowy wysypujemy na jajka by dodał słodyczy i aromatu. Margarynę (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki by była miękka wtedy lepiej nam się wgniecie) kroimy na kawałki i wgniatamy w mąkę. Dodajemy również śmietanę. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia wszystkich składników,jeśli jest zbyt rzadkie do dosypujemy mąki. Dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy do rozwałkowania a pozostałe przykrywamy ściereczką by nie obeschły i odkładamy na bok. Wałkujemy dość cienki placek, który kroimy na pasy o szerokości ok.1 cm. Na metalowe rurki nawijamy ciasto na ukos by formowały nam się prawdziwe rurki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175*C i wstawiamy rurki na ok 25 min (muszą być lekko rumiane). Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta aż do zużycia całego. Rurki możemy napełniać dowolnym kremem. Warto je obsypać cukrem pudrem ponieważ do ciasta nie dajemy cukru by nam się nie paliło podczas pieczenia.
Rurki do napełniania kremem
Wszystkie składniki wsypujemy do miski na koniec wlewamy śmietanę.
Rurki do napełniania kremem
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części i nakrywamy ściereczką by nie obeschło
Rurki do napełniania kremem
Rozwałkowujemy ciasto dość cienko,tniemy na paski i zawijamy rurki.
Rurki do napełniania kremem
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tagi:

jajko jajka